Općenito

O Školi molitve

Upoznajmo Gospodina, uzljubimo Ga i služimo Gospodinu.

Naučimo se srcem moliti i tražiti od Gospodina.

„Doista ne znamo što da molimo kako valja“ (Rim 8,26).

„Srce je ono koje moli. Ako je daleko od Boga, molitva je isprazna“ (KKC 2562).

„Kad bi znala dar Božji ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive“ (Iv 4,10).

Značenje riječi „molitva“ upućuje da molitvom želimo nešto izmoliti od Boga ali to nije puno značenje pojma „molitva“. Mi katolici trebamo se potruditi da razumijemo puno značenje pojma „molitva“ inače ćemo „blebetati kao pogani“ (usp. Mt 6,7).

Kada se katolik moli Bogu ne mora uvijek nešto tražiti od Boga. Za katolika je svako obraćanje Bogu „molitva“. Znak križa je molitva, „Oče naš“ je molitva, razmišljanje o Bogu je molitva, osluškivanje Riječi Božje je molitva, pjesma Bogu je molitva, klanjanje pred Presvetim u tišini je molitva… Dakle katolik sa jedinim Bogom treba uspostaviti odnos. Odnos s bilo kojom osobom uspostavlja se tako da se osobu upoznaje. Što osobu više poznamo odnos je bolji i imamo više povjerenja u nju.

Primjer za usporedbu:

Kad se u susjedstvo doseli nova obitelj o kojoj ništa ne znaš. Upoznaješ ih tako da ih promatraš, pozdraviš, razmišljaš o njima, pokušaš naći nekoga tko ih već pozna da se malo raspitaš o njima, i tako malo po malo uspostavlja se međusobni odnos.

Slično je s Bogom, da bi mu se obraćao s povjerenjem, moraš Ga prvo upoznati. Isto tako i Bog ostvaruje odnos s tobom, da bi stekao povjerenje u tebe mora te iskušati.

Sve što Crkva zna o Bogu uči i nas vjernike. Tradicija izraelskog naroda zabilježena u spisima Starog Zavjeta te spisi Novog Zavjeta čine Sveto Pismo koje Crkva smatra Riječju Božjom. Pored Svetog Pisma o Bogu nas uči i crkveno Učiteljstvo čiji sažetak je objedinjen u Katekizmu Katoličke Crkve.

Prema navedenom sve što možemo znati o Bogu nalazi se u Svetom Pismu i u nauku Svete Crkve Katoličke.

Katolik koji ljubi Boga ljubi i Njegovu Riječ. Ta ista Riječ se utjelovila u Mariji Djevici i postala čovjekom.

U Školi molitve se poučava kako čitati Sveto Pismo, upoznaje se nauk Crkve, uči se ispravno moliti, uči se uspostaviti odnos sa samim sobom, s bližnjim i sa osobama Gospodina Oca, Gospodina Sina i Gospodina Duha Svetoga, poučava se o Svetoj Misi, Sakramentima i darovima Duha Svetoga.

Svi su pozvani priključiti se. Informacije se mogu dobiti i na e-mail: smolitve@gmail.com

Šimo Đulić